31.07.2011

Chleb z sezamem (żytni razowy, na zakwasie)

Szalona Piekarnia przedstawia  chleb, który w oryginale jest chlebem z kminkiem.
Wzorowałam się na tym przepisie, bo marzyłam, by upiec prawdziwy chleb żytni razowy. Jako, że nie znoszę kminku (właściwie to go nienawidzę) pomyślałam, że zastąpię go sezamem. Do chleba dodałam więc po łyżce sezamu białego i czarnego.


Kiedy pierwszy raz robiłam ten chleb (zdjęcia), ciasto nie wyrosło mi tak bardzo jak chciałam. Na dodatek chleb kroiłam dopiero 4 dni po upieczeniu (przepis podaje, że trzeba dać mu 24 godziny). Mimo iż trudno było mi się przebić przez mocno upieczoną skórkę, miąższ okazał się istnym... niebem w gębie! Ciężki, bardzo zbity ale cały czas idealnie wilgotny - takiego środka oczekiwałam :)


Chleb zrobiłam bez użycia melasy i wyszedł :)
Kiedy zrobiłam go po raz drugi, wyszedł jeszcze lepiej! Dodałam wtedy po dwie garści ziaren sezamu, słonecznika i siemienia lnianego. I to właśnie tak "podrasowany" chleb smakował mi najbardziej.
 
Jeśli lubicie ciężkie, prawdziwe chleby, ten przepis jest specjalnie dla Was. Polecam z czystym sumieniem i zaspokojonym żołądkiem ;)

1 komentarz:

  1. Lubię właśnie takie pieczywo, ciężkie i bogate w ziarna.
    Iwona

    OdpowiedzUsuń

Niezmiernie miło mi czytać i odpowiadać na Wasze komentarze, dlatego jeśli komentujesz jako "Anonimowy" proszę, zostaw swoje imię lub inicjały. Dziękuję!